flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо розгляду кримінального провадження за обвинуваченням Толстих Михайла Сергійовича "Гіві"

02 квітня 2018, 16:20

Останні дні новинні ресурси рясніють заголовками «Павлоградський суд викликав на засідання вбитого бойовика "Гіві"», «Ліквідованого терориста «Гіві» викликали до суду». Можна зрозуміти заголовки та ЗМІ, які не є дотичними до юриспруденції, але дивно бачити скепсис в юридичних ресурсах. З метою усунення спекуляцій та надання об’єктивної інформації суд повідомляє наступне.

Михайла Толстих, на прізвисько «Гіві», обвинувачують у скоєнні терористичного акту. Судове засідання призначене на 9:00 год. 5 квітня 2018 року. Є інформація про те, що "Гіві" вважається загиблою особою. Підставою для закриття справи є смерть людини.

Але, згідно з законодавством України факт смерті підтверджується свідоцтвом про смерть, яке видається органом РАГСу.

На даний час ні прокурором, ні захисником не надано відповідного свідоцтва. Факт смерті може бути встановлений також рішенням суду, але за заявою зацікавлених осіб в цивільному судочинстві. Парадокс у тому, що така заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України може бути подана родичами померлого.

Таким чином, має місце ситуація, коли Павлоградський суд не може закрити кримінальне провадження, а тому в черговий раз призначає судовий розгляд з викликом обвинуваченої особи, бо не має «офіційного» підтвердження смерті «Гіві».