flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення суду про конфіскацію майна громадянина рф

07 червня 2023, 13:43
Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області задовольнив позов прокурора та конфіскував у громадянина рф у власність держави земельну ділянку площею 4.9095 га , яка розташована на території Рубіжанської міської ради Сєвєродонецького району Луганської області.
Дана цивільна справа розглянута Павлоградським міськрайонним судом Дніпропетровської області, оскільки враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, розпорядженням Верховного суду від 06.03.2022 № 1/0/9-22 територіальна підсудність судових справ Рубіжанського міського суду Луганської області змінена на Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області.
З позовом до суду звернувся заступник керівника Сєвєродонецької окружної прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі і просив конфіскувати цю земельну ділянку, оскільки її власник – іноземний громадянин, який протягом року після набуття права власності на землю сільськогосподарського призначення не відчужив її, що є порушенням Конституції та законів України.
Як встановив суд, ця земельна ділянка перебуває у власності громадянина рф з 2003 року. Він отримав їх у спадок й передав у строкову оренду агропідприємству.
Суд зауважив, що за Земельним кодексом України, землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземними громадянами, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.
Зважаючи на те, що громадянин рф упродовж року після набуття права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення не відчужив її, суд дійшов висновку про наявність підстав для конфіскації землі у власність держави.
Окрім цього судом постановлено окрему ухвалу, яка скерована керівнику Луганської обласної прокуратури для вирішення питання щодо наявності чи відсутності підстав для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань щодо порушень земельного законодавства України, які були встановлені судом під час розгляду даної справи.