flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Павлоградському міськрайонному суді Дніпропетровської області відбулась прес-конференція!

22 листопада 2023, 10:04

МАТЕРІАЛИ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЇ, ЯКА ВІДБУЛАСЯ 21 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ В ПРИМІЩЕННІ ПАВЛОГРАДСЬКОГО МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ З ПРЕДСТАВНИКАМИ ЗМІ на тему " Робота суду з початку повномасштабної війни в Україні. Розгляд судом справ, пов’язаних з війною".

Вперше з моменту початку повномасштабного вторгення рф на територію України, Павлоградським міськрайонним судом Дніпропетровської області проведено прес-конференцію щодо розгляду судом справ, пов'язаних з війною.

В роботі прес-конференції взяли участь голова суду - Мар'ян Мицак, суддя колегії з розгляду кримінальних справ Наталія Самоткан, суддя-спікер – Ірина Шаповалова.

Наталія Самоткан зазначила, що з моменту початку повномасштабного вторгення рф на територію України, Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області, незважаючи на територіальну наближеність до лінії фронту та своє географічне розташування не зупинив роботу жодного дня та продовжував розглядати ті справи, які перебували і надходили в провадження суду.

А вже станом на 22 березня 2022 року Павлоградському міськрайонному суду Дніпропетровської області було визначено підсудність  справи наступних судів: 

  1. Київського районного суду м. Донецька;
  2. Калінінського районного суду м. Донецька;
  3. Куйбишевського районного суду м. Донецька;
  4. Рубіжанського міського суду Луганської області;
  5. Сватівського районного суду Луганської області;
  6. Краснодонського міськрайонного суду Луганської області;
  7. Первомайського міського суду Луганської області;
  8. Ленінського районного суду м. Луганська;
  9. Ізюмського міськрайонного суду Харківської області.

Поряд з цим, ми вже звикли, нажаль, до роботи, під час масштабних повітряних тривог, навчились працювати в умовах відключень електроенергії, це стало нашим сьогоденням.

Мар’ян Мицак зазначив, що питання про притягнення винних у державній зраді або співпраці з окупантами – є найважливішим завданням, яке на сьогодні стоїть перед судами України, і нашим судом зокрема. А з урахуванням того, що всі території, які наразі віднесені до підсудності Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, або є окупованими, або зоною активних бойових дій, або перебували якийсь час під окупацією, розгляд кримінальних проваджень, які пов’язані з воєннимим злочинами, колабораційною діяльністю, державною зрадою, посяганням на територіальну цілісність і недоторканність України є наразі дуже актуальним для нашого суду.

            Так, за даними  дані офіційної судової статистики:

З 24.02.2022 року Павлоградським міськрайонним судом  Дніпропетровської області  ухвалено вироки у 6 справах щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканість України (ст.110 КК України), всього таких справ надійшло 16;

за обвинуваченням у державній зраді визнано винними 1 особу (ст.111 КК України), всього таких справ надійшло 23;

за обвинуваченням за ст.111-1 КК України (колобораційна діяльность) нашим судом розглянуто вже 36 обвинувальних актів, а ще 84 перебувають в провадженні суду;

щодо вчинення такого злочину як пособництво державі-агресору (ст.111-2 КК України) в провадження суду надійшло 2 обвинувальні акти;

щодо виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (ст. 436-1 КК України- ухвалено 4 вироки;

щодо виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників (ст.436-2 КК України) – 1 справа перебуває в провадженні суду;

за ст. 438 КК України (порушення правил і звичаїв ведення війни) наразі 5 справ перебувають в провадженні суду.

Поряд з надмірним навантаженням (наразі Павлоградський міськрайонний суд 2й за цим показником в області), судді та колектив суду активно залучені до волонтерської діяльності. За зібрані кошти вже придбано та передано на потреби військових, які на фронті боронять Україну, - 4 квадрокоптери та 3 автомобілі – позашляховика.

Ірина Шаповалова, говорячи про специфіку роботи в умовах повномасштабного вторгнення рф, слід відмітити велику кількість законодавчих змін, які покликані удосконалити роботу в сфері кримінального процесуального судочинства в умовах правового режиму воєнного стану та пов’язаного із цим особливого режиму здійснення досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень.  Так,  за період з 24 лютого 2022 року до  Кримінального кодексу України зміни, з метою удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану,  внесено  18 разів, а до  Кримінального процесуального кодексу  України – 20. Саме тому надзвичайно важливим та своєчасним є підвищення кваліфікації суддів щодо справ, пов’язаних з війною. Це пов’язано також і з тим, що у всіх цих справах необхідно бути добре обізнаним в нормах міжнародного гуманітарного права, а також щодо досвіду інших країн, які свого часу зіткнулись з військовою агресією (наприклад, як колишня Югославія). Судді Павлоградського міськрайонного суду активно приймають участь в таких заходах з підвищення кваліфікації ( в тому числі як викладачі), зокрема за темами притягнення до відповідальності за вчинення воєнних злочинів, правильності кваліфікації воєнних злочинів, можливості застосування електронних доказів, особливості допитів вразливих свідків, захист жертв воєнних злочинів, особливості психологічної складової таких проваджень та ін.

Слід відмітити, що це статистика по справах, які вже розглядаються судом по суті пред’явленого конкретній особі обвинувачення, проте велика кількість кримінальних проваджень ще перебуває на стадії досудового розслідування.  

Ірина Шаповалова навела приклад передачі в управління АРМА у кримінальному провадженю щодо співпраці з країною агресором (ст.111-1 ч.4 КК України) за ухвалами слідчів суддів Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області  майна та цінностей:

  • Грошових коштів: 1 382 120 грн; 137000 доларів США; 9770 євро;
  • Транспортних засобів: вартістю 1 513 406 грн та 2484089,77 грн.;
  • устаткування вилученого з приміщення вартістю 80000000 грн та 30000000 грн;
  • об’єктів нерухомості вартістю 169365455,52 грн; 27896741,68 грн; 76010852,10 грн;

які в подальшому можуть бути конфісковані за вироком суду.

 

Також суддями Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області  в порядку цивільного судочинства конфісковано 16,9994 га земель сільскогосподарського призначення у громадян рф.

            На завершення прес-конференції представники Павлоградського міськрайонного суду подякували  ЗМІ за виявлений інтерес та цікавість до проведеного заходу, а також висловили намір щодо подальшої плідної комунікації та висвітлення роботи суду.

 

Пресслужба суду