flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про позитивне в роботі Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області

07 грудня 2015, 12:36

Так сталося, що на даний час про позитивне у роботі судів України говорити у ЗМІ ніхто не хоче, адже це не викликає високих рейтингів та широкого суспільного інтересу. В умовах, коли поширюються звинувачення на адресу судів чи не в усіх бідах нашої держави, хотілося б звернути увагу на позитивні зміни, які дійсно відбулися  у  суді та зламати  несправедливий стереотип.

Павлоградський міськрайонний суд є одним з найчисельніших судів  Дніпропетровської  області ( кількість штатних посад суду складає – 93 особи ).

У суді відправляють правосуддя 16 суддів.  Вони шодня роблять свою роботу, з метою утвердження законності і справедливості. Про високий рівень професіоналізму суддів Павлоградського міськрайонного суду свідчить велика кількість розглянутих справ та низький рівень скасованих і змінених судових рішень.

З апаратом  суду  систематично проводиться робота по покращенню організації праці, підвищенню кваліфікації. Особлива увага в суді приділяється дотриманню дисципліни, необхідності бути ввічливими і стриманими з відвідувачами суду.

Павлоградський міськрайонний суд не стоїть осторонь найгостріших проблем, які сьогодні стоять перед нашою державою. Судом притягуються до відповідальності особи, звинувачені у сепаратизмі, ухиленні від мобілізації; з Єдиного державного реєстру судових рішень громадянам та юридичним особам видаються рішення судів м. Донецька, оскільки  згідно Розпорядження  № 2710/38-14 від 02 вересня 2014 року Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ та у зв’язку з проведенням АТО за Павлоградським міськрайонним судом тимчасово  визначено територіальну підсудність справ трьох судів міста Донецька; своєчасно надаються відповіді на всі звернення, які надходять на адресу суду поштою, електронною поштою та у телефонному режимі від тимчасово переміщених осіб та осіб, які залишаються на тимчасово окупованій території України, внаслідок  проведення  АТО.

Суд вдало використовує досягнення сучасної науки. Запровадження новітніх технологій, зокрема, програмного забезпечення "Д-3", дозволяє у максимально короткий час надавати інформацію громадянам і організаціям щодо судових справ. У минуле відходять проблеми з неотримання кореспонденції поштою, адже запроваджена система інформування учасників процесу за допомогою СМС - повідомлень, не тільки забезпечує можливість своєчасного сповіщення про судові засідання, а ще  й економить державні кошти.

В суді  запроваджено порядок  щодо обміну електронними документами між  судом та учасниками  судового процесу в частині надсилання таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами в паперовому вигляді.

На офіційному веб-сайті Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області розміщена корисна інформація  для громадян, а саме: розклад роботи суду, телефонний  довідник, список справ, призначених до розгляду, список автопризначених справ, що надійшли вперше, ставки судового збору та реквізити щодо його оплати, вакансії.

У розділі  «Новини»  суд  постійно інформує  громадян  про роботу суду, про зміни  в законодавстві, видатні події.

Також вся необхідна інформація розміщена  в приміщенні суду на стендах і доступна для громадян. Тут кожен може отримати потрібну інформацію, написати заяву.

З метою забезпечення доступу громадян до правосуддя у Павлоградському міськрайонному суді Дніпропетровської області відсутні приймальні дні та години. Доступ до правосуддя має кожний громадянин у будь-яку годину протягом робочого часу.

Поняття «суд» включає безліч характеристик, в тому числі умови, в яких працюють судді  та  апарат   суду.

У будівлі  Павлоградського міськрайонного суду зручно і приємно знаходитися, адже за останні роки відремонтовано ґанок, сходи, коридори. Відкрито два  нових зала  судових засідань та капітально відремонтовано три зала.  Всі зали бладнані сучасною технікою і новими меблями.

Крім того, є спеціально обладнане приміщення для тимчасового утримання  обвинувачених на час слухання кримінальних проваджень в суді.

Для маломобільних групп населення приміщення Павлоградського  міськрайонного суду обладнано «Кнопкою виклику». Відтепер громадяни з  обмеженими можливостями  мають змогу викликати працівника  апарату суду та отримати необхідну інформацію чи подати документи до канцілярії  не заходячи до будівлі суду.

Через завісу негативної інформації, яка систематично поширюється у ЗМІ, важко побачити реальну картину. Адже більшість осіб, які вкрай негативно висловлюються про судову систему, у дійсності,  ніколи не  були  учасниками  судових процесів.

Нарікати на суд, не володіючи достовірною інформацією, може кожен. Хотілося б побажати громадянам не робити негативних висновків про суд лише з негативної ''піар-кампанії" ЗМІ, оскільки захист і відновлення порушених прав знаходять саме в суді.